Opdrachtgevers

Kunst en cultuur zijn zowel mijn passie als mijn specialiteit. Ik heb jarenlange ervaring als kunstjournalist. Als freelance journalist en tekstschrijver heb ik diverse opdrachtgevers in deze richting. Maar ook schrijf ik human interest verhalen en over een veelheid aan andere onderwerpen. Hieronder vind je enkele van mijn opdrachtgevers.

Diverse verhalen die ik voor deze opdrachtgevers heb geschreven – zowel papier als online – zijn te lezen in mijn portfolio.


hetparool

Voor Het Parool heb ik recensies en verhalen geschreven, voornamelijk over musicals. In Het Parool stonden verhalen van mij over de musicals ‘Liesbeth’, ‘Vamos!’, ‘De marathon’, ‘Jesus Christ Superstar’ en Cats. Maar ook een interview met Alex Klaassen. Lezen? Klik dan hier.

Eind 2014 werkte ik mee aan de jaarlijkse Scholengids van Het Parool. Daarvoor schreef ik een tiental interviews.

Schermafbeelding 2022-05-20 om 12.26.38PF Magazine

Voor PF Magazine nr. 3 heb ik fotograaf Bert Spiertz geïnterviewd over zijn fotoserie ”Albania Vjosa” – een wilde rivier in Albanië, waarvoor plannen bestaan om daar acht stuwdammen in te bouwen. Reactie van hoofdredacteur Ton Hendriks op mijn eerste verhaal: ”Ziet er helemaal goed uit. De tekst past perfect in ons format.” Voor nr. 4 van 2022 sprak ik Kaat Stieber over haar foto’s die een eerbetoon aan de oude meesters zijn. In nr. 5 is een interview met de Amerikaans/Russische fotograaf Irina Rozovsky te lezen, over de foto’s die van haar te zien zijn op BredaPhoto 2022. In nr. 6 volgt een interview met Guido Benschop over zijn fotoserie ”Mondriaanse landschappen”.
Pf Fotografie Magazine is een toonaangevend fotografie magazine voor iedereen die fotografie als vak en expressie serieus neemt. Het is niet alleen interessant voor professionele fotografen, maar ook voor iedereen die geïnteresseerd is in het medium fotografie en/of kunstfotografie.

PF Magazine nr. 4 van 2022, met een foto van Kaat Stieber op de cover.
PF Magazine nr. 4 van 2022, met een foto van Kaat Stieber op de cover.

 

Schermafbeelding 2022-05-20 om 12.28.32Voor het Noordhollands Dagblad heb ik een verhaal geschreven naar aan leiding van het verschijnen van het fotoboek The light and colors of Jan van der Horn. Het is een interview over de bijzondere manier waarop de zeer gespecialiseerde uitgeverij ZwaanLenoir uit Wormerveer dit boek heeft gedrukt.

Opdrachtgevers voor websiteteksten

Als tekstschrijver lever ik teksten voor diverse websites. Zo is onlangs de nieuwe website van vastgoedadviseur/makelaar Jarmila Kaskens online gegaan. Hiervoor heb ik alle teksten geschreven. Het was bijzonder inspirerend om hiervoor samen te werken met de creatieve webbouwer Cleem van den Burg, die ook alle foto’s voor de website heeft gemaakt.

Ook heb ik alle teksten geschreven voor de website van architect Janneke Ypma.

Persberichten

De cover van het fotoboek 'The light and colors of Jan van der Horn' en enkele foto's daaruit.

Beeldend kunstenaar Jan van der Horn is eveneens een trouwe opdrachtgever. Ik schrijf regelmatig persberichten en interviews voor hem en zorg ook de publiciteit voor hem rondom het verschijnen van zijn nieuwe fotoboek, The light and colors of Jan van der Horn. Ook zorg ik voor de foto’s en teksten op zijn Instagramaccount. Op zijn website zijn teksten van mij te lezen, zoals dit interview met fotografiekenner en -verzamelaar Manfred Heiting.

 

Links: De cover van het fotoboek The light and colors of Jan van der Horn en enkele foto’s daaruit.

 

Voor beeldend kunstenaar/fotografe Letty Staal schrijf ik eveneens persberichten.

Lees hier de tekst die ik schreef over Letty Staal.

sherpas-stories-logo

Voor Sherpasstories, een adviesbureau met een focus op de toeristische industrie, heb ik twintig verhalen geschreven voor een nieuwe website over Terschelling. De artikelen die ik heb geschreven gaan onder meer over de Brandaris, natuurreservaat De Boschplaat, huifkartochten, de cranberry’s, strandjutten, de kunst en cultuur op het eiland, fietsen op Terschelling en veel meer. Deze website is sindskort online.

Uitgeverij Bruna

bruna_logoIn opdracht van uitgeverij Bruna schrijf ik momenteel aan een handboek voor mensen wiens partner is overleden. Het boek is een initiatief van Xandra Niehe en Emilie van Karnebeek. Zij hebben hun partner verloren aan een ernstige ziekte en misten bij hun overlijden een praktisch en duidelijk boek, waarin staat beschreven wat er allemaal op je afkomt bij een overlijden, waar je rekening mee moet houden en voor welke keuzes je opeens ziet geplaatst. Het boek dat zij destijds misten, schrijven ze nu zelf. Met mij. Ik heb hiervoor diverse interviews geschreven. Het boek verschijnt volgend voorjaar.

cultuurpersOp de website van het Cultureel Persbureau hebben de afgelopen jaren veel verhalen van mij gestaan, voornamelijk over beeldende kunst. Lees  ze hier.

 

kennisnetMargeVoor Kennisnet heb ik de brochure ‘Kinderen en terreur op sociale media’ geschreven. De brochure gaat over het nieuws van terreuraanslagen, dat zich razendsnel verspreidt via de sociale media. Hoe ga je op school om met beelden van terreur, aanslagen, oorlog en andere schokkende gebeurtenissen, die ongecensureerd worden gedeeld op sociale media en zo je klas binnen komen?

Diverse pedagogen, psychologen, media-opvoeders en leerkrachten, die ik heb geïnterviewd, komen aan het woord. De brochure is via Kennisnet.nl te downloaden. Hij is bedoeld voor scholen en leerkrachten, maar ook interessant voor ouders met kinderen in de basisschoolleeftijd. Download de brochure hier. (22 juli 2016)

Voor Kennisnet schreef ik ook voor een brochure voor het voortgezet onderwijs (VO) over hetzelfde thema. Deze is hier te downloaden.

Tijdschrift

BoschPlaatjeDurfIn opdracht van het magazine Durf! van Van Lanschot  Chabot schreef ik een mooi geïllustreerd artikel over het lef van Jeroen Bosch als kunstenaar en de durf van het Noord-Brabants Museum om de groots opgezette, spectaculaire expositie ‘Jeroen Bosch – Visioenen van een genie’ te organiseren. Deze expositie in ‘s Hertogenbosch was een enorme internationale publiekstrekker. Lees het artikel hier.

 *

logo_voion Voor de website van Voion schreef ik verhalen over onderwijs en aan onderwijs gerelateerde zaken.