Eén minuut

Thank you flowers uit Engeland.
Thank you flowers.

Boeket

Er ligt een gekreukeld briefje op de deurmat. “We hebben u gemist. We hebben de bos bloemen mee teruggenomen en u kunt bij ons in de winkel een vers samengesteld boeket ophalen.” Ik vraag me af wie  bloemen heeft gestuurd.  Er is geen verjaardag en niets om voor te bedanken. Ik leg het weg en vergeet het bijna. Dan komt er een bericht binnen op mijn telefoon, van hetzelfde nummer dat ik die dag al een paar keer moest wegdrukken, omdat ik in gesprek was.

Hoi Madeleine! Ik ben Nienke, redacteur bij EenVandaag en maak een special over lezen en de 15 bestverkochte boeken van 2023-2024. Ik las jouw mooie verhaal over ‘Luister’ van Sacha Bronwasser en vroeg me af of jij het leuk zou vinden om misschien in een interview te vertellen wat je van het boek vindt en wat het voor jou heeft betekend? Ik kom graag met je in contact. ???? Hartelijks, Nienke

Loyaliteit

Het is avond en net als de bloemen glijdt ook dit berichtje naar een hoekje ver weg in mijn gedachten. Als ik er even aan denk, vraag ik me af wat ik hiervan vind en wat EenVandaag precies wil. Ik op tv, dus? Mijn minute of fame? Dat is nou nooit een doel in mijn leven geweest. En live ga ik in ieder geval niet doen, maar als het thuis voor de camera is, dan…

De volgende dag bezoek ik mijn lieve moeder en als ik aan het eind van de dag weer aan het bericht denk, besluit ik gewoon maar even te bellen en te vragen wat de bedoeling is. Duidelijkheid voor alles.

Deze Nienke is blij dat ik terugbel, want het is haar taak lezers te vinden die voor de camera willen. Ze heeft mijn blog gevonden en vraagt of ik wil vertellen over het boek. Vrijdag, bijvoorbeeld? Ik denk snel na en hoor mezelf zeggen dat ik wel mee wil werken. Jarenlang heb ik zelf talloze mensen geïnterviewd voor de Stentor, Het Parool, PF Magazine en het Cultureel Persbureau, dus ik zeg ja uit loyaliteit voor de journalistiek. Een grotere drijfveer is mijn grote liefde voor boeken. Daar heb ik het graag over – vandaar ook mijn boekenblog. Dat in “Luister’’ van Sacha Bronwasser Parijs het decor vormt, is helemaal ideaal voor het interview. Het is snel geregeld. Vrijdag komen ze.

Bedankbloemen

Op vrijdagochtend krijg ik een appje van mijn Engelse vriendin (zie mijn Corona Kerstverhaal). Heb ik deze week haar thank you flowers ontvangen? O… dus de bloemen komen uit Engeland! Ik antwoord dat ik het briefje heb gevonden, maar de bloemen nog moet ophalen. De bedankbloemen zijn voor de 125 Nederlandse woorden die ik een maand geleden heb ingesproken en als spraakbericht heb verstuurd. Zij werkt in Londen voor een uitgever van luisterboeken en dit boek ‘Map of bones’ van Kate Mosse gaat over onder meer Nederlandse kolonisten in Zuid-Afrika. Het is een episch verhaal, dat gisteren in Engeland als luisterboek is gepubliceerd (en waar mijn naam bij de credits staat). In het boek staan veel Nederlandse namen, straten en woorden, waarvan ze geen idee hadden hoe je die moest uitspreken. Voor mijn ‘kennis en deskundigheid’ wilde mijn Engelse vriendin mij betalen. Dat wilde ik niet. Mijn moedertaal is geen kennis of deskundigheid. Dit klusje had ik in tien minuten aan de keukentafel geklaard, dus dat had ik haar geantwoord. In vloeiend Engels.

Decor

Ik haal de prachtige bos in herfstkleuren op en bedank haar hartelijk. Bovendien vertel ik haar dat het bijzonder goed uitkomt. Deze prachtbloemen dienen als mooi decor bij het interview. En ik vertel in het kort wat later op de dag gebeurt naar aanleiding van mijn blog, die ik meteen even doorstuur.

Vraag & antwoord

Vanmiddag staan de twee mannen van EenVandaag op de stoep: cameraman Roel en verslaggever Floris Prenger. Tijd voor een kopje koffie hebben ze niet; ze hebben een strak tijdschema. In Rotterdam en Zoetermeer hebben ze al twee lezers gesproken en ik ben nummer drie. Floris Prenger blijkt net als ik journalistiek in Zwolle te hebben gestudeerd. Hij zegt wat ik ook altijd zeg bij interviews. Namelijk dat het allemaal heel simpel is: kwestie van vraag en antwoord. Hij stelt gewoon een paar vragen over het boek en waarom het mij persoonlijk zo aanspreekt. Ik snap niet hoe ze dat in één minuut willen krijgen. Het wordt namelijk een item met vijftien lezers over evenzoveel boeken in twaalf minuten. Dat wordt dus hóóguit one minute of fame. De cameraman zet ondertussen een grote lamp neer en de pianokruk waarop ik mag zitten. Ik krijg een microfoontje om, Floris neemt plaats tegenover mij en daar gaan we.

Cameraman Roel (links) en verslaggever Floris Prenger van EenVandaag.
Cameraman Roel (links) en verslaggever Floris Prenger van EenVandaag.

Drie kwartier

Voordat ik het weet zijn ze weer weg. Drie kwartier zijn ze binnen geweest. Ondertussen laat mijn Engelse vriendin weten dat ze mijn blog heeft gelezen (met de vertaalapp) en dat ‘Luister’ haar een prachtig boek lijkt. Wat het ook absoluut is: er schijnen 130.000 exemplaren van te zijn verkocht. (“En waarom denkt ú dat dit boek zo goed verkoopt?”) Ze heeft al opgezocht of het in het Engels is vertaald, wat volgens haar niet het geval is. Dus gaat ze het voorstellen aan de uitgever, voor wie zij een derde van de audioboeken doen.

Mijn blog is een heel klein steentje in een klein vijvertje en de kringen die ontstaan, kringelen nog altijd door.

Dat vind ik nou mooi.

EenVandaag. Donderdag 17 oktober 2024 18.30 uur op NPO1. 

Kijk het hele item (over de genomineerden van de NS Publieksprijs) HIER  terug.

‘Mijn’ stukje begint vanaf ongeveer 7.45 min.

 

0433CBC4-FFBC-45EC-A2CA-502371D5D0A5_1_201_a
Met de bloemen uit het Verenigd Koninkrijk.

6 gedachten over “Eén minuut

  1. Lieve Madeleine, weer een écht Madeleine verhaal; alsof ik even bij je aan de keukentafel zit. Ik zie je voor me.. met jas aan fronsen naar een briefje over bloemen en onbekende telefoontjes. Leuk hoe het verhaal verder gaat, ik ga kijken as donderdag????

  2. Apetrots op jou…. heerlijk om je stukje te lezen en verheug mij erop sjees aanstaande donderdag van Strackee naar huis hopelijk werkt de NS mee ???? echt superleuk!

    1. Dank je wel Jeanette! Ik ga het zelf opnemen, maar het schijnt dat het ook verschijnt online en op YouTube en nog veel meer. Dus even googelen en dan hoef je niet te sjezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *