In de schooltuin

20190709_105949

Hoogtepunt van de week

Juf Antje vraagt of ik stukjes touw wil knippen. Ik ben in de schooltuin van mijn jongste zoon, want hij deelt graag wat hij ‘het hoogtepunt van de week’ noemt. Ik doe wat deze vrijwilliger-met-groene-vingers mij vraagt. De touwtjes gebruiken ze straks voor het maken van bosjes verse kruiden en bloemen. Ik knip en ga dan kijken bij het tuintje van mijn zoon, die trots zijn wortels oogst: ‘Deze eerste is voor Jacky.’ Hij is ervan overtuigd dat zijn konijn nog nooit zo’n lekkere wortel heeft geproefd.

Ik hoor mijn telefoon pingen, maar heb het druk. De jongste gaat zijn bloemen plukken. De jongen in het tuintje naast hem, vraagt of ik zijn venkelknol er misschien uit krijg. Ik draai, ik ruk en ik trek en weet hem uiteindelijk met behulp van het schoffeltje eruit te krijgen. Dit is geen venkelknol meer; het is bijna een boom. Genoeg voor een pan vol soep. We wieden onkruid, ik schiet zonnige foto’s van de kinderen en kijk op mijn telefoon. Wie had mij geappt?

Skates

Het blijkt een appje via Marktplaats te zijn: ‘’He, goedemorgen. Had je de skates nog?’’ Ja hoor, die zijn er nog. Ik krijg snel weer antwoord. Of ik ze ook kan opsturen, want ‘’we wonen namelijk best een eind van elkaar.’’ Dat kan. Verzendkosten zijn dan voor de koper. ‘’Uiteraard. Hoeveel wil je ervoor hebben inclusief verzenden?’’

Ik ga dan even onkruid wieden in het tuintje van mijn zoon, want zo append langs de kant van de schooltuinen staan, maakt je niet echt een betrokken moeder. Ik help ook in het tuintje van het meisje dat er niet is. We plukken haar bloemen voor de juf en geven haar ook lekkere basilicum en peterselie. In dit tuintje bloeien al prachtige, dieprode dahlia’s. Opmerkelijk hoe het groeien en bloeien in de tuintjes verschilt: bij mijn zoon staan de dahlia’s nog in de knop.

Boeketje

Een jongetje loopt alle tuintjes langs. Hij heeft geen bloemen in zijn tuintje. Hoe dat kan, snapt hij ook niet, maar hij wil zijn moeder zo graag bloemen geven, dus plukt hij er in elk tuintje een paar en maakt in het gras heel zorgvuldig een mooi boeketje.

Ping. De prijs die ik noem is prima. ‘’En als ik het zo overboek, wanneer ben je dan in de gelegenheid om het te verzenden?’’ Ik antwoord dat ik de skates vandaag of morgen wel op kan sturen. ‘’Prima had nog wel een vraag voordat ik het overboek.’’

Wantrouwend

Ik help het jongetje het touwtje om zijn liefdevol samengestelde boeket te knopen. Er komt een meisje aangelopen, dat onzichtbaar is door de enorme bos bloemen die ze voor zich draagt. Het groeit en bloeit hier welig allemaal. En de kinderen moeten de tuintjes goed onderhouden, want de vakantie komt eraan en dan kunnen ze er wekenlang niet in werken. Juf Antje geeft iedereen een courgetteplantje en iedereen gaat die planten in de tuintjes.

Ik vraag het adres aan de Whatsapper en geef mijn bankrekeningnummer door. Dan volgt snel weer een appje: ‘’Ben best wel wantrouwend geworden aangezien ik voorheen ben opgelicht bij een aankoop via Marktplaats. Nooit fijn natuurlijk. Zou ik je een betaalverzoek van 0,01 euro kunnen sturen? Zodat ik zeker weet dat de rekening waar ik op overboek daadwerkelijk ook tot jou toebehoort….’’

Belletje

Lelijk en fout taalgebruik, maar goed. Er gaat ergens een belletje bij mij rinkelen. Had ik hier niet iets over gelezen? Of op televisie gezien? Ik kijk tegenwoordig regelmatig met de jongens programmma’s die me eigenlijk totaal niet boeien. Zij vinden alles over politiewerk en criminaliteit razend interessant. Opsporing verzocht. Opgelicht. Daar komen veel duistere zaken langs, die je niet bepaald vrolijk stemmen. Ik besluit even te wachten tot ik thuis ben en deze ‘Melanie de Wit’ (die naam geeft de Whatsapper op) even te negeren.

We stoppen de oogst in de tas: drie uit de kluiten gewassen bosuien, wortels, kruiden en vooral heel veel bloemen. Thuis gooi ik de oogst in een hoek en ga direct googelen. De oplichtingspraktijken buitelen over mijn scherm. De persoon met wie ik appte heeft via een beproefde manier geprobeerd achter inlogcodes van mijn bankrekening te komen. Dat gaat altijd via Whatsapp, zo blijkt.

Maar dankzij mijn jongens, die programma’s kijken die ik nooit zou hebben opgezet, tuin ik er niet in en kan ‘Melanie’ mijn rekening niet plunderen. Ik laat weten dat ik deze persoon voor geen cent vertrouw,  tegelijkertijd niet verwachtend dat de woordspeling overkomt.

Nu heb ik alleen die skates nog niet verkocht. Wie biedt? Nauwelijks gebruikt. Maat 34-37. Reacties alleen via de mail.

Lees ook dit bericht dat op dezelfde dag verscheen: Man aangehouden voor 35.000 euro diefstal met WhatsApp-fraude

Screenshot_2019-07-10-11-02-00

 

 

2 gedachten over “In de schooltuin

  1. Alles tussendoor en tegelijk en dan scherp blijven…je had het gelukkig op tijd in de gaten. Een wake-up-call voor ons als lezers!
    Geniet maar van de oogst uit het schooltuintje💐

    1. We genieten heel erg van de oogst van de schooltuin! De basilicum is heerlijk, de bloemen staan gezellig en zijn uien kunnen we goed gebruiken. En dat staat nog even los van het genot om te zien hoe trots hij is en hoe lekker hij het zelf vindt. En inderdaad, dit stukje was ook een beetje bedoeld als waarschuwing voor wie het nog niet wist…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *