Mama Mia in Milaan

Airportpizza om alvast in Italiaanse sferen te geraken.
Airportpizza om alvast in Italiaanse sferen te geraken.

Koffie

De koffie op Schiphol smaakt goed. Altijd, want het vooruitzicht dat je je volgende kop koffie drinkt op je vakantiebestemming, zorgt voor een unieke smaak. Je proeft het internationale accent. In het aroma zit een vleugje avontuur gemengd met hoopvolle verwachting en in elke slok proef je de vraag waar we onze Italiaanse cappuccino morgen drinken. Op het plein voor de Dom? Deze koffie heeft ook fijne bijwerkingen: reislust en het gevoel dat de vermoeidheid meteen van je af glijdt. Daar zit je met je koffer. Als je nu nog iets bent vergeten, is het jammer. Alle voorbereidingen zijn achter de rug; de mannen thuis zijn goed achtergelaten. Alles is geregeld. Het A4-tje, met het programma voor het weekend en de dingen die ze moeten doen of meenemen als ‘Mama Mia in Milaan’ is, ligt op tafel. De vier mannen duwden je vanochtend bijna de deur uit: ‘Ga jij maar weg, dan kan ons mannenweekend beginnen.’ ‘Zo is het wel genoeg’, zei de jongste, toen je hem iets te lang knuffelde. Jaja, ik ga al. 

Vertraging

Dan komt via die verdraaid handige app van EasyJet een bericht binnen. Er is vertraging, van ongeveer 50 minuten. Jammer, maar goed. Wij zullen op tijd bij de gate zijn en aan ons zal het niet liggen. Er komen nog meer apps binnen. De vertraging wordt een uur, dan weer slechts twintig minuten, daarna anderhalf uur. Enfin, wij wachten wel en in de volle vertrekhal houden we de borden goed in de gaten. Vanavond eten we bij onze schoonzus in Milaan, wie doet ons wat. Maar het wordt later. Om alvast in Italiaanse sferen te geraken, bestellen we maar pizza en pasta, want voor het avondeten in Milaan wordt het inmiddels laat, nu de vertraging oploopt tot twee uur en vervolgens verspringt naar 2 uur en 55 minuten. Net niet de drie uur waarbij je een schadeclaim kunt indienen. De voorwaarden voor de onkostenvergoedingen hebben we inmiddels ook uitgeplozen. Tijd zat. 

Rumoer

We kijken weer naar het bord, om te zien of het gate-nummer eindelijk eens verschijnt, maar zien dan tot onze verbijstering dat onze hele vlucht is verdwenen. Er ontstaat rumoer in de vertrekhal. Mensen gaan heen en weer lopen, onrust op de gezichten. Wij haasten ons naar een gate van EasyJet, waar een vliegtuig naar Milaan vertrekt. Dat vliegtuig gaat wel, maar niemand kan mee. Nee, wij moeten weer terug. Onze vlucht lijkt geannuleerd, maar niemand die het kan bevestigen. In die handige app staat opeens doodleuk dat we op tijd vertrekken. We lopen via de bagagebanden terug naar waar we waren begonnen. Naar de balie van EasyJet en proberen om te boeken. Het is niet de enige vlucht van EasyJet die is gecancelled. ‘Het spijt me heel erg, maar ziet u die rij daar?’ zegt het aardige meisje achter de balie. ‘Daar moet u aansluiten.’

Makke schapen

We slikken en als makke schapen voegen we ons bij de kudde gestrande reizigers. Chinezen en Russen voor ons. Het maakt niet uit uit welk land, iedereen staat met een mobiel in de hand, om een alternatieve vlucht te boeken of een hotel te regelen. De twee dames achter ons hadden zich al sinds januari op hun weekendje Milaan verheugd. De ene ging voor het eerst sinds de geboorte van haar zoon een weekendje weg. Hoewel haar telefoon inmiddels bijna leeg is, probeert ze haar werk te bellen om haar vrije dagen om te ruilen. De hele rij regelt, belt en speurt naar mogelijkheden, terwijl het steeds later wordt. 

Na dik drie uur in de rij staan hebben wij onze vlucht omgeboekt en weten we: over drie weken proeven wij die bijzondere koffie op Schiphol weer. 

Ik ga naar huis, ben doodmoe en slaap uit. Mijn oudste zoon slaapt nog veel langer. Als hij eindelijk beneden komt en mij ziet, vraagt hij slaperig: ‘Wat doe jij hier?’ 

3 gedachten over “Mama Mia in Milaan

  1. Hey Madeleine, daar zit je dan thuis aan je eigen koffie. Wat jammer zeg van je reis. Je hebt er een mooi verhaal over geschreven..ik ben even 5 minuten met je meegeweest wachtend op een goede afloop. Ik hoop dat je volgende reis wel eindigd in Milaan!

    1. Ha Francien, dank dat je het hebt gelezen én je reactie. Voor jou vijf minuten meereizen. Wij zijn van 3 uur ‘s middags tot 00.30 uur ‘s nachts onderweg naar nergens geweest ;-). Het schrijven is dan nog het enige leuke wat rest. Maar koffie drinken op Schiphol blijft leuk. Ondanks alles. En mijn zus en ik zijn weer goed bijgepraat. Over drie weken mogen we weer… Duim je mee dat het dan wel doorgaat? Liefs, Madeleine

    2. Ha Francien, dank dat je het hebt gelezen én je reactie. Voor jou vijf minuten meereizen. Wij zijn van 3 uur ‘s middags tot 00.30 uur ‘s nachts onderweg naar nergens geweest ;-). Het schrijven is dan nog het enige leuke wat rest. Maar koffie drinken op Schiphol blijft leuk. Ondanks alles. En mijn zus en ik zijn weer goed bijgepraat. Over drie weken mogen we weer… Duim je mee dat het dan wel doorgaat? Liefs, Madeleine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *