Blog 19

Youtube

Aandacht. Aandacht! Iedereen wil aandacht. En iedereen wil het op zijn eigen manier. Mijn hoofd loopt soms over van het teveel aan ‘Mam? Mam… Mahaaam!!!’ Maar soms is het stil. Dan zitten ze op de bank. Met een scherm. Even rust. Stilte. Ze doen spelletjes. Racen over een virtueel circuit, bouwen steden in een ‘andere wereld’, zitten kortom op een ander level. Dan hoor je opeens gegiechel. Jongens kunnen heel veel giechelen. Als ik vraag wat ze kijken, krijg ik een mij volslagen onbekende naam te horen. Ja, Enzo Knol ken ik inmiddels wel. Ik kijk wel eens mee en snap niet wat ze eraan vinden. Vreselijk flauwe, oninteressante filmpjes. Wie gaat nu twintig minuten naar deze leegte kijken? Ik val erbij in slaap, maar wat deze Enzo doet is blijkbaar cool. Kinderen kijken massaal naar filmpjes op YouTube. Knol, Stuk.tv en consorten bieden puur vermaak. Hun invloed is daarbij niet te onderschatten.

Vloggers

Vloggers zijn cool. Het zijn de stoere helden van nu. Maar stoer is niet altijd even cool, blijkt maar weer na de ophef over de treinstunt van de 18-jarige vlogger Willem Vink. Maximaal vijftien jaar gevangenisstraf staat op wat hij heeft gedaan: bovenop een trein springen en meerijden. Hij heeft dat gefilmd en op Youtube geplaatst. Hij heeft nu eenmaal een ‘passie om te entertainen met leuke video’s’. Want dit treinreisje was ‘grappig en leuk’ bedoeld. Met vooral ‘holy shit’ als spitsvondig commentaar bij zijn kwajongensstreek. Ze hoopten 7000 views te krijgen. Het werden er meer dan 100.000 werden. Het filmpje verspreidde zich als een Middeleeuwse rattenplaag via sociale media. Hij haalde er zelfs het Journaal mee. Alleen stond hij daar niet met een vette video, maar met een lullig bosje bloemen om zijn excuses aan te bieden bij Veolia. Want hij had niet verwacht dat het zo’n ‘dikke impact’ zou hebben. Wist hij veel. Hij deed gewoon gekke dingen. ‘Vet om een keer te doen’, toch? Zijn ‘leuke kwajongensstreek’ en ‘vette ervaring’, zoals hij het zelf zag, werden hier echter als ‘zieke actie’ veroordeeld. De bloemen werd aangenomen en zouden naar de machinist worden gebracht. Die zal ook wel een hartverzakking hebben gehad van deze treinsurfer.

Verveling

Maar Veolia was niet onder de indruk en gaat een juridische procedure starten. Want de invloed die deze ‘gasten’ op kinderen hebben met hun slecht gefilmde rotzooi is groot. Alles maar filmen omdat je denkt dat het grappig is en dat lozen in het open riool dat Youtube heet. Die jongens hebben werkelijk geen flauw idee hoeveel ouders hier slapeloze nachten van krijgen. Vaders en moeders zouden eigenlijk massaal in opstand moeten komen tegen deze vette bullshit – om in hun jargon te blijven. Tegen deze in video’s verpakte verveling. Want ik maak me grote zorgen over de invloed van al deze filmpjes die over de tablet glijden, om nog maar te zwijgen over de totale leegheid. Van dit ijdele vermaak waar je zinloze aandacht mee krijgt in de vorm van een nietszeggend aantal duimpjes of views. Ze verdienen er nog goed geld mee ook. De treinstunter had niet verwacht dat er zoveel media op afkwamen. Maar ik snap dat heel goed. Dat is gewoon om zo luid en duidelijk mogelijk te laten zien dat dit gewoon echt niet kan en levensgevaarlijk is. Dat er een grens zit aan vermaak. Iedereen is doodsbang dat zijn kinderen dit uit leukigheid of verveling ook gaan uithalen. Of vergelijkbare stunts verzinnen en daarbij ook lekker stoer ‘Holy shit’ roepen. Leuk idee, hoor, bedankt!

De treinsurfer was weer een vette ervaring rijker en droop af. Hij ging naar huis. Met de trein. Hij had wel weer genoeg aandacht gehad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *