Portfolio

Hier lees je wat ik als tekstschrijver heb gepubliceerd,
op papier en online:

 • In het Noordhollands Dagblad van 30-9-2021 staat een verhaal over drukkerij ZwaanLenoir in Wormerveer. Deze drukkerij drukt een bijzonder fotoboek van beeldend kunstenaar Jan van der Horn uit Amsterdam, dat binnenkort verschijnt.

Screenshot Zwaan NHD

 • Voor vastgoedadviseur/makelaar o.g. Jarmila Kaskens uit Amsterdam heb ik alle tekst geschreven voor haar nieuwe website. Content, dus.

  De website van makelaar Jarmila Kaskens.
  De website van makelaar Jarmila Kaskens.
 • Voor Sherpasstories, een adviesbureau met een focus op de toeristische industrie, heb ik twintig verhalen geschreven voor een uitgebreide website over Terschelling. De artikelen die ik heb geschreven gaan onder meer over de Brandaris, natuurreservaat De Boschplaat, huifkartochten, de cranberry’s, strandjutten, de kunst en cultuur op het eiland, fietsen op Terschelling en veel meer. Deze website geeft een zeer uitgebreid beeld van wat er te doen is op Terschelling en geeft bovendien veel praktische tips.
 • Paginagroot in Het Parool van 20-12-2018: mijn verhaal over de musical Cats. IMG-0216
 • Voor Voion, het Arbeidsmarkt & Opleidingsfonds voortgezet onderwijs, schreef ik een verhaal over het professioneel statuut, dat middelbare scholen vanaf volgend jaar verplicht zijn op te stellen. Zie: website Voion.
 • In Het Parool van 17-11-2018 staat mijn interview met Maike Boerdam, de hoofdrolspeelster in Soof de Musical.
  fullsizeoutput_2772
 • Mijn interview met Jelka van Houten over de musical ‘Expeditie Eiland’. Het Parool, 27 oktober 2018.
  IMG-0213
 • Ik sprak acteur Mathieu van den Berk en componist/regisseur Frank Affolter over de musical ‘De Elephantman’. Het Parool, 22 oktober 2018.
  32256
 • Het interview met actrice Christanne de Bruijn over de musical ‘She Loves Me’. Op dinsdag 3 juli 2018 in Het Parool.10065
 • Ik sprak Bert Heerink (die ooit furore maakte als zanger van Vandenberg) over zijn rol in de rockmusical ‘The War of The Worlds’ voor Het Parool. Gepubliceerd op 4 juni 2018.fullsizeoutput_22a9
 • Alex Klaasen interviewde ik voor Het Parool over zijn ‘revue 2.0’ getiteld ‘Showponies’. Gepubliceerd op 19-3-2018.

   fullsizeoutput_215f

 • Over het tekenproject Daily Traces op CS in Amsterdam schreef ik dit verhaal, in Het Parool van 30-1-2018: 74515
 • Het Parool, vrijdag 12 januari 2018. Interview met Mike Libanon en Michiel Blankenwaardt over ‘Woiski vs. Woiski’.

fullsizeoutput_1ef0

 

 • Het Parool van 28-11-2017: interview met Stanley Burleson en Freek Bartels over ‘From Sammy with love’.

fullsizeoutput_1d80

 

 • Interview met Renée van Wegberg, die Liesbeth List vertolkt in de gelijknamige musical. Het Parool, 29-9-2017:

fullsizeoutput_1a59

Carolina Dijkhuizen (rechts op de foto) interviewde ik voor Het Parool over haar rol in de musical ‘Vamos!’ – een vrolijke variant op de tv-serie ‘Ik vertrek’. 28-9-2017.

fullsizeoutput_1a0d

 • Mijn interview met René van Kooten over de musical ‘The bridges of Madison County’ stond 3-6-2017 in Het Parool. Hieronder te lezen, of in pdf.
 • fullsizeoutput_14b0
 • Mijn verhaal over musical A Chorus Line stond 5 april in Het Parool. Hier in pdf te lezen, of hieronder:
  FullSizeRender
 • Musical De Marathon is even hilarisch als ontroerend. Een heerlijke voorstelling met platte humor, mooie theatervondsten, onverwachte hoogtepunten en uiteindelijk ook kippenvel. Lees mijn recensie (Het Parool, maandag 20 maart 2017) hieronder of in pdfFullSizeRender-2

  De hoofdrolspelers in De Marathon. Vlnr: Dennis Willekens, Kees Boot, John Buijsman, Michiel Nooter en Gürkan Küçüksentürk.
  De hoofdrolspelers in De Marathon. Vlnr: Dennis Willekens, Kees Boot, John Buijsman, Michiel Nooter en Gürkan Küçüksentürk. Foto Dim Balsem.
 • Voor Het Parool van zaterdag 18 maart 2017 schreef ik een verhaal over musical De Marathon. Het interview, met hoofdrolspeler Dennis Willekens, is hier in pdf te lezen en hieronder:

FullSizeRender

 • Ik interviewde actrice/zangeres Lone van Roosendaal over haar rol in de musical ‘Into the woods’. Het verhaal staat in Het Parool van 1-3-2017 en is ook hier als pdf te lezen:FullSizeRender-3
 • In Het Parool van 11-2-2017 staat mijn verhaal over ‘Musicals in Concert’, waarvoor ik onder meer Simone Kleinsma en Vajèn van den Bosch sprak en het concert zag.
  Lees het verhaal hier in pdf.
  FullSizeRender-2
 • Voor Het Parool van 23-1-2017 schreef ik de recensie over de musical ‘Razend’, naar het boek van Carry Slee.
  FullSizeRenderLees mijn recensie hier.
 • In Het Parool van 16-12-2016 staat mijn recensie over ‘Jesus Christ Superstar’:
  Recensie over 'Jesus Christ Superstar' in Het Parool. 16-12-2016.
  Recensie over ‘Jesus Christ Superstar’ in Het Parool. 16-12-2016.

  Lees mijn recensie hier jesus-christ-superstar-recensie-1 in pdf.

 • Ik interviewde fotograaf Jan van der Horn voor het Cultureel Persbureau. Het verhaal over zijn ‘Lichtjuweel’ is hier te lezen
  .raam-van-klaas-13
 • logo_voionVoor Voion heb ik enkele online-verhalen over onderwijs geschreven, zoals dit verhaal en deze.
 • Voor het Cultureel Persbureau schreef ik over Marilyn Monroe, naar aanleiding van mijn bezoek aan de expositie ‘Happy Birthday Marilyn’ in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. (3 oktober 2016). Het verhaal is hier te lezen.
  Marilyn Monroe, Hollywood, 1953. Foto Alfred Eisenstaedt / The LIFE Picture, Collection / Getty images.
  Marilyn Monroe, Hollywood, 1953. Foto Alfred Eisenstaedt / The LIFE Picture, Collection / Getty images.

   

 • Voor Kennisnet heb ik de brochure ‘Kinderen en terreur op sociale media’ geschreven. De brochure gaat over het nieuws van terreuraanslagen, dat zich razendsnel verspreidt via de sociale media. Hoe ga je op school om met beelden van terreur, aanslagen, oorlog en andere schokkende gebeurtenissen, die ongecensureerd worden gedeeld op sociale media? Diverse pedagogen, psychologen, media-opvoeders en leerkrachten, die ik heb geïnterviewd, komen aan het woord. De brochure is via Kennisnet.nl te downloaden. Hij is bedoeld voor scholen en leerkrachten, maar ook interessant voor ouders met kinderen in de basisschoolleeftijd. Download de brochure hier. (22 juli 2016)
 • Voor Kennisnet schreef ik ook voor een brochure voor het voortgezet onderwijs (VO) over hetzelfde thema. Deze is hier te downloaden.
 • Verhaal over twee exposities in het Noordbrabants Museum in ‘s-Hertogenbosch: ‘Tribute to Hieronymus Bosch’ van Jan Fabre. En ‘Van Eyck, Brueghel, Jordaens. Meesterwerken uit Roemenië.’ Lees hier. Gepubliceerd op het Cultureel Persbureau, 2-6-2016.
  Jan van Eyck: ‘Man met een blauwe tulband’, uit circa 1430.
 • Voor het magazine ‘Durf’ van Van Lanschot Chabot in ‘s-Hertogenbosch schreef ik een artikel over de durf van het laat-Middeleeuwse genie Jeroen Bosch en het lef van het Noordbrabants Museum om de grootse en veel geprezen tentoonstelling ‘Jeroen Bosch – Visioenen van een genie’ te organiseren.
  Het magazine Durf van Van Lanschot Chabot.
  Het magazine Durf van Van Lanschot Chabot.

  Lees het artikel (uit mei 2016) hier: Durf Jeroen Bosch

 • Verhaal over ‘dé tentoonstelling van 2016’: ‘Jeroen Bosch – Visioenen van een genie’ in het Noordbrabants Museum in ‘s-Hertogenbosch. Met tips voor bezoekers. Te lezen op Cultureel Persbureau. 22-2-2016.
 • Verhaal over eerste museum van Outsider Art dat niet eerste museum van Outsider Art is. Te lezen op Cultureel Persbureau. 5-2-2016.
 • Verhaal over We like Art in Enschede, hier te lezen: We like art 15-12-2015We like art

 

 • Keizer Constantijn en de grote omwenteling in Rome. Verhaal voor het Cultureel Persbureau, 2-10-2015. Hier te lezen: Keizer Constantijn 2-10-2015
  Rechterhand van een kolossaal beeld van Constantijn. Rome, circa 315. Musea Capitolini.
  Rechterhand van een kolossaal beeld van Constantijn. Rome, circa 315. Musea Capitolini.
  Kopie van de kop van een kolossaal beeld van Constantijn.
  Kopie van de kop van een kolossaal beeld van Constantijn.

  Keizer Constantijn Onbekende vrouw

 • Voor onderstaande websites heb ik de teksten geschreven:

Architect Janneke Ypma. 

Kledingverhuurbedrijf Maison Van den Hoogen, ‘de grootste feestkledingspecialist van Amsterdam’.

 • De Scholengids: een overzicht van alle Amsterdamse scholen. Op 12-12-2015 bij Het Parool, met elf interviews van mijn hand.

CAM02652-2

 • Verhaal over de expositie ”Spaanse meesters” in de Hermitage in Amsterdam. Geschreven voor het Cultureel Persbureau, 28-11-2015.
'Hoofd van een man in profiel', ca. 1616 (voorzijde). Diego Velázquez de Silva. © State Hermitage Museum, St Petersburg
‘Hoofd van een man in profiel’, ca. 1616 (voorzijde). Diego Velázquez de Silva. © State Hermitage Museum, St Petersburg
 • Interview met de Chileense theatermaker Marucio Celedon van het Franse theatergezelschap Teatro del Silencio: ”Hymne aan de vrijheid door Theater van de stilte”. Gepubliceerd in de bijlage Deventer op Stelten van de Stentor, 23-6-2015. (Dit gesprek is gevoerd in het Frans; een specialiteit van mij.)

Mauricio Celedon 1 Mauricio Celedon 2

 

 • Verhaal over de expositie Matisse in het Stedelijk Museum Amsterdam. 30-3-2015. Lees het hier in pdf: Matisse 30-3-2015
De schoof van Henri Matisse, 1953. Gouache o ppapier, uitgeknipt en opgeplakt op papier. 294×350 cm. Collectie University of California, Los Angeles.
De schoof van Henri Matisse, 1953. Gouache o ppapier, uitgeknipt en opgeplakt op papier. 294×350 cm. Collectie University of California, Los Angeles.
Zittend meisje’ van Karel Appel. 1948. Olieverf op karton, 85×55 cm. Collectie Stedelijk Museum, Amsterdam
Zittend meisje’ van Karel Appel. 1948. Olieverf op karton, 85×55 cm. Collectie Stedelijk Museum, Amsterdam
‘Zwart blad op rode achtergrond’ van Henri Matisse. 1952. gouache op papier, uitgeknipt en geplakt op papier, 50×40 cm. Particuliere collectie.
‘Zwart blad op rode achtergrond’ van Henri Matisse. 1952. gouache op papier, uitgeknipt en geplakt op papier, 50×40 cm. Particuliere collectie.
 • Verhaal over de expositie ‘Late Rembrandt’ in het Rijksmuseum 15-2-2015.  Lees het hier in pdf: Rembrandt CPB 18-2-2015

  ”Zelfmoord van Lucretia” door Rembrandt. Olieverf op doek, 1666. Minneapolis Institue of Art, Minneapolis.
  ”Zelfmoord van Lucretia” door Rembrandt. Olieverf op doek, 1666. Minneapolis Institue of Art, Minneapolis.
 • Kerstverhaal in PS van Het Parool. Op 20-12-2014. Lees het hier: Kerstverhaal Parool.

Kerstverhaal-Joris-2014

 

 • Over de boekpresentatie ”How to visit an art museum”, waar drie museumdirecteuren reageren op het boek. Op Cultureel Persbureau. 

How to visit an art museum

 • Ik schreef een groot deel van de artikelen en interviews in het boek ”Single Super Mom” van de stichting Single Super Mom. Dit boek is voor 20 euro te koop via de boekhandel.

Single Supermom

 • Verhaal over expositie ‘Schönberg & Kandinsky. Tegendraads in kunst en muziek’ in het Joods Historisch Museum in Amsterdam. Hier te lezen: Schonberg Kandinsky 18-11-2013

  Blik” van Arnold Schönberg. 1910. Belmont Music Publishers, Pacific Palisades/CA; Courtesy Arnold Schönberg Center, Wien. C/o Pictoright Amsterdam 2013
  Blik” van Arnold Schönberg. 1910. Belmont Music Publishers, Pacific Palisades/CA; Courtesy Arnold Schönberg Center, Wien. C/o Pictoright Amsterdam 2013
 • Over de expositie: ”Gauguin, Bonnard, Denis. Een Russische liefde voor Franse kunst” in de Hermitage Amsterdam. Hier te lezen, op het Cultureel Persbureau. 16-9-2013.
 • Verslag over Oerol 2013. 23-6-2013.

Oerol 2013

 • Verslag van een bezoek aan de Tefaf in Maastricht. Maart 2013. Te lezen in pdf: Tefaf 18-3-2013