Liedjes van vroeger

panfluit-1

Villa

Midden in het bos stond een witte villa. Daarachter stond een veredelde schuur, waarin een concert werd gegeven van wat bleek een bijzonder warme combinatie: gitaar en panfluit. We waren daar, omdat de gitaarleraar van David de gitarist van het duo was. Hij had ons uitgenodigd voor het concert op het landgoed. David, zijn vriendje T. en ik liepen door de gevallen beukennootjes richting villa en vergaapten ons aan de schoonheid van het bos. Dat bos gluurde door de ramen mee en móest de warme klanken van het duo wel voelen.

Herman van Veen

We waren bij het Herman van Veen Arts Center. Dit kunstcentrum op het landgoed Paltz in Soest organiseert exposities, voorstellingen en concerten in en rond de villa. Herman van Veen was er zelf niet, maar door daar te zijn, werd ik weer herinnerd aan zijn liedjes, die ik zo vaak heb beluisterd. Zijn elpee ‘Signalen’ heb ik vroeger grijs gedraaid op mijn pick-up. En daarna volgden nog vele cassettebandjes. Door hier te zijn, werd ik weer aan zijn repertoire herinnerd en op de terugweg naar huis liet ik ook David en vriendje kennis maken met de liedjes die ik te lang niet had gehoord. Ik liet ‘Opzij’ horen, wat ze direct erg leuk vonden en ‘Hilversum 3’: ‘Vroeger werd gezongen en gefloten in de straat. Had de slagersjongen nog een opera paraat. De metselaar kon zingend op de steiger staan. De melkboer lengde fluitend zijn melk een beetje aan. Hilversum 3 bestond nog niet.’

Playlist

Het is raar om door de tekst van dat liedje, dat ruim dertig jaar geleden in de hitparade stond, te beseffen dat Hilversum 3 ook al niet meer bestaat. We hebben nu 3FM en die hoor je ook al niet meer op straat. De meeste mensen lopen of fietsen langs met hun eigen playlist in de oren. En af en toe schrik je op, als iemand meezingt met de verder onhoorbare muziek. ‘Hilversum 3’ is dus ook alweer vroeger. Ik zag het Droste-effect van een steeds verplaatsend vroeger ontstaan.

Vroeger

De jongens luisterden geïnteresseerd naar de muziek en ontdekten dat er verschillende instrumenten werden gespeeld. En in het prachtige ‘Wolkentrapper’ klonk weer de panfluit, waar ze net kennis mee hadden gemaakt. ”Leuk mam, die muziek van jouw vroeger.” Alleen is vroeger voor hen niet dertig jaar geleden, toen Hilversum 3 nog bestond. Vriendje T, die meeging, díe is van zijn vroeger. Want die kent David al sinds het kinderdagverblijf. Minstens zeven jaar. Dat is pas nog eens vroeger…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *